Mivel az utóbbi időben elég sokat magamra szedtem – ne szépítsük, megkeltem, mint a cipó, úgy döntöttem, hogy előfizetek a Yazio pro verziójára (Nem fizetett reklám, az alkalmazás a Play áruházban is elérhető és az ingyenes verziója remek kis kalóriaszámláló eszköz), ami már tartalmaz recepteket is. Rengeteg nagyon szuper finomságot kipróbáltam, ami segített fenntartani a mindennapi motivációmat, és hamar meg is lett a kedvenc receptem az alkalmazás használatának első hónapjában, ami a Serpenyős Padlizsános rizs volt fetával. Jó kis könnyed mediterrán ízvilágú étel, alacsony kalóriatartalommal, amit ehetsz köretként, de az ízeinek köszönhetően önállóan is megállja a helyét. A zöldségek nagy része éppen szezonális, így frissen és olcsón juthatsz hozzá gyakorlatilag bármelyik zöldségesnél, vagy a sajt kertedben. Az alaprecepten kicsit módosított rajta, de az ízvilága nem sokban változott.
Serpenyős padlizsános rizs fetával
Hozzávalók 4 adaghoz
• 1 padlizsán (300 g)
• 1 piros kaliforniai vagy TV paprika (150 g)
• 1 hagyma (80 g)
• 2 fokhagymagerezd (6 g)
• olívaolaj (1 evőkanál, 14 ml)
• sűrített paradicsom (2 evőkanál, 32 g)
• Basmati rizs (200 g)
• zöldségalaplé (800 ml)
• csicseriborsó konzerv (200 g)
• só és bors (ízlés szerint)
• ½ citrom (40 g)
• feta sajt (150 g)
Elkészítés 4 adag esetén:
Kockázzuk fel a padlizsánt. A magház eltávolítása után vágjuk csíkokra a kaliforniai paprikát. Tegyük fel főni a rizst.
Hámozzuk meg és aprítsuk fel a hagymát és a fokhagymát.
Hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, és pároljuk rajta 5 percig a hagymát, a fokhagymát, a kaliforniai paprikát és a padlizsánt.
Öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, és süssük további 2 percig.
Ha a rizs majdnem megfőtt, vegyük le a tűzről, majd tegyük bele a padlizsánba.
Öntsük fel a zöldségalaplé felével, forraljuk kis ideig, majd hagyjuk alacsony lángon főni. Fokozatosan öntsük hozzá a maradék zöldségalaplét, amíg teljesen meg nem fő a rizs.
A főzési idő letelte előtt kb. 5 perccel szűrjük le és adjuk hozzá a csicseriborsót.
Sózzuk, borsozzuk, facsarjuk bele a citrom levét, és hintsük rá a fetát.
Jó étvágyat hozzá! Ha tetszett, nézz szét a többi receptötletünk között is!
A következő alkalommal beszélek nektek arról, hogy miért is érdemes kísérletezni a receptekkel, és, hogy miként lehet megtartani a mindennapi motivációdat, szóval ne felejts el visszanézni a következő héten! 🙂